Incompany-programma’s
Wij ontwikkelen en verzorgen incompany-programma’s die naadloos aansluiten bij de vragen, knelpunten, ontwikkelthema’s en doelstellingen die spelen op organisatie-, team- en individueel niveau.
Wat doen we?
We begeleiden mensen, teams en organisaties in hun ontwikkeling. Samen met jou gaan we na hoe je jezelf en anderen beïnvloedt en wat de effecten zijn.
Aan de hand van bewezen psychologische theorieën en vele methodieken leggen we verborgen talenten, processen en blokkades bloot. We stimuleren je om je kwaliteiten en talenten (beter) te benutten en ingesleten storende gedrags- en relatiepatronen om te buigen naar effectief.
Het resultaat: persoonlijke en professionele groei én betere werkrelaties.
Hoe doen we dat?
Onze werkwijze is praktisch, persoonlijk, doel- en procesgericht. Kenmerkend in onze aanpak is dat medewerkers als persoon centraal staan. Het gaat om hun talenten en ontwikkelpunten. Bekeken vanuit organisatieperspectief. Zodat ieders individuele ontwikkeling bijdraagt aan de team- en organisatieontwikkeling.
Onze werkwijze is erop gericht om medewerkers inzicht te geven in hun persoonlijke gedrag en het effect daarvan. Om relatiepatronen te begrijpen en positief te beïnvloeden.
We vergroten het zelfinzicht en zelfbewustzijn waardoor mensen instaat zijn om direct met het geleerde in de praktijk aan de slag te gaan. Om de voortgang in hun leerproces te stimuleren en de toepassing in de praktijk te bevorderen, werken we met intervisiebijeenkomsten, tussentijdse opdrachten, oefeningen en feedback.
Vanuit welke theorieën werken we?
• Positieve psychologie
• Transactionele Analyse (TA)
• Process Communication Model (PCM)
• Gestalt
• Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
• Rationele Effectiviteits Training (RET)
• Systemisch Werken
• Persoonlijkheidscategorieën en typen
• Management- & communicatiemodellen
Hoogstwaarschijnlijk zeggen de bovenstaande theorieën je niet zo veel. Het zijn theorieën waarmee je het inzicht in jezelf en anderen vergroot. Ze bieden een basis voor persoonlijke en professionele groei.
Wij hanteren theorieën niet als een vastgestelde ‘roadmap to improvement’. We werken dan ook niet vanuit één theorie, maar passen de theorieën door elkaar toe.
We kijken steeds naar de persoon of groep die tegenover ons zit en passen de theorieën door elkaar toe. Niet ieder mens is ontvankelijk voor elke methode.
Hoe werkt een teamtraining?
In de samenwerking met anderen heb je met elkaar te dealen en kom je jezelf in verschillende hoedanigheden tegen. De psychologische invalshoeken die we gebruiken, helpen teamleden om inzicht te krijgen in ieders kwaliteiten, valkuilen (overlevingsstrategieën), gedrags- en relatiepatronen en ontwikkelpunten. Ze begrijpen gedrag van zichzelf en van elkaar beter. Daardoor wordt het makkelijker om je in te leven in je collega, begrip te tonen voor zijn of haar reactie en zaken bespreekbaar te maken. Elk teamlid ontwikkelt zich als individu en binnen het team kun je elkaar leren aanvullen en ondersteunen.
We zijn gespecialiseerd in de onderwerpen:
• Persoonlijke effectiviteit
• Leiderschapsontwikkeling
• Samenwerken met verschillende persoonlijkheden
• Verbindend communiceren
• Coaching en counselling
• Leidinggeven aan verschillende persoonlijkheden
• Stressmanagement
In het trainingsoverzicht staan al onze open opleidingen en trainingen. Deze programma’s kunnen wij ook incompany organiseren. Hierbij staan je kwaliteiten, valkuilen (overlevingsstrategieën) en ontwikkelpunten op individueel- en teamniveau vanuit organisatieperspectief centraal. Door deze aanpak sluit het programma nog beter aan op de dagelijkse praktijk en bereik je resultaat in breder verband. Vanaf vier deelnemers is een incompany-programma bovendien (financieel) aantrekkelijk.
Hoe ziet een incompany-programma eruit?
Intakegesprek
Voorafgaand aan een incompany-programma houden we een vrijblijvend oriënterend gesprek. We maken kennis en bespreken de vragen, ontwikkelthema’s, knelpunten en doelstellingen van je organisatie en/of je team. We bespreken ook of je visie op opleiden en ontwikkelen van mensen aansluit bij onze manier van werken.
Voor het ontwikkelen van een incompany-programma houden we met alle deelnemers een persoonlijk intakegesprek. Dit gesprek is ook bedoeld om kennis te maken en wederzijds te ervaren of er een klik is. We helpen de deelnemers om hun kwaliteiten, valkuilen (overlevingsstrategieën) en ontwikkelpunten te verhelderen, en leerdoelen te formuleren. We koppelen de persoonlijke ontwikkeling aan de gewenste team- en organisatieontwikkeling.
Programma
Op basis van de intakegesprekken (inventarisatie) schrijven we een plan van aanpak (maatwerkprogramma). We ontwikkelen een nieuw programma of stemmen een bestaand programma af op de behoefte van de organisatie, het team en de deelnemers.
Het ontwikkelprogramma kan gaan over een:
• organisatie(cultuur)verandering
• teamverbeteringsproces
• opleiding of training
We leggen ons plan aan je voor en scherpen het, waar wenselijk, in onderling overleg aan. Zo weet je waar je als organisatie, team en individu aan toe bent.
Evaluatie
Tussentijds en aan het einde evalueren we samen met jou en je team de voortgang van het ontwikkeltraject en de resultaten aan de hand van de overeengekomen doelstellingen.
Review
Esther Jessurun d’Oliveira, Teammanager klachtproces Kifid: ‘We hebben het als team ervaren, besproken en ervan geleerd. Daardoor hebben we meer begrip voor elkaars standpunten gekregen. We hebben tijdens de teamsessies met Manon geleerd bestaande patronen te doorbreken. Ook leerden we hoe we elkaar kunnen helpen om valkuilen te vermijden. Het PCM-model bood houvast om patronen en communicatievoorkeuren van individuele teamleden te herkennen. Manon begeleidde het proces op een prettige manier: met respect en waar nodig met een vleugje humor. De theorie werd afgewisseld met concrete praktijkoefeningen. Zo intensief bezig zijn met samenwerken, waarbij elkaar feedback durven geven een belangrijk onderdeel was, heeft de band sterker gemaakt en ervoor gezorgd dat ons team veel aankan. Omdat we het belangrijk vinden om te behouden wat we bereikt hebben, zal de teamcommunicatie een vast onderdeel worden in onze samenwerking.‘