Psychologie op de werkvloer

Startdatum

 • dinsdag 3 september 2024

Effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden

5-daagse psychologietraining

Wil je positief en negatief gedrag beter kunnen begrijpen én de communicatie effectief beïnvloeden?

In Psychologie op de werkvloer leer je de sterke karaktereigenschappen, voorkeuren en voorspelbare gedragspatronen van zes persoonlijkheidstypen kennen. Stap voor stap ontwikkel je zelfinzicht en observatievermogen om gerichte interventies toe te passen. Zo vergroot je jouw invloed en versterk je de kwaliteit van de werkrelatie.

Herken je dit?
Je begrijpt de reacties van je leidinggevende/collega niet.
Je stoort je aan het gedrag van je leidinggevende/collega.
Je hebt regelmatig te maken met miscommunicatie.
Je twijfelt aan jezelf en zegt niet wat je denkt of voelt.
Je communiceert op de automatische piloot.

Dan is de training Psychologie op de werkvloer geschikt voor jou!

Over deze training
We hebben allemaal verschillende persoonlijkheidstypen in ons en laten uiteenlopend gedrag zien. In deze training leer je hoe je met deze verschillen om kunt gaan. Je krijgt inzicht in sterke karaktereigenschappen, communicatievoorkeuren, overlevingsstrategieën, valkuilen en blinde vlekken.

Deze training toont je de impact van je eigen gedrag en dat van anderen in de werkrelatie.

Ook word je je bewust van je eigen gedachten, overtuigingen en motivatiebronnen, je zelfbeeld en hoe je met je gevoelens omgaat. Je ontdekt welke invloed al deze factoren hebben op je persoonlijk functioneren in je werk. Je zelfinzicht en zelfbewustzijn nemen toe. Hierdoor kun je vertrouwde, ineffectieve gedragspatronen en aangeleerde relatiepatronen doorbreken.

Lees meer over de training:

Krijg inzicht in je eigen gedrag en dat van je collega’s. Leer ineffectieve communicatie-, gedrags- en relatiepatronen (h)erkennen en doorbreken. Verbeter je manier van communiceren.

Doelgroep

 • Adviseur
 • Projectmanager
 • Accountmanager
 • Beleidsmedewerker
 • (Team)coach
 • Staffunctie

Resultaat

 • Je hebt inzicht in je eigen persoonlijkheidsprofiel en voorkeuren.
 • Je begrijpt de communicatievoorkeuren van anderen en kunt hierbij aansluiten.
 • Je hebt concrete handvatten om met lastige situaties om te gaan of om relaties te herstellen.
 • Je bent in staat anderen aan te spreken en jezelf uit te spreken.
 • Je weet jezelf en anderen te motiveren.
 • Je herkent wat er gebeurt op sociaal niveau (bovenwater) en psychologische niveau (onder water).

Je werkrelaties zullen verbeteren en je persoonlijke effectiviteit neemt toe. Je krijgt meer invloed, boekt betere resultaten en hebt meer plezier in je werk.

Om de resultaten te bereiken volg je 5 modules van één dag. De modules zijn gerelateerd aan je PCM-persoonlijkheidsprofiel, je leerdoelen voor de training en de boeken Ontdek Process Communication en Dealen met je baas!

Modules
Module 1 | Zelfinzicht en bewustwording
Module 2 | Verbindend communiceren
Module 3 | Motiveren
Module 4 | Observeren en interveniëren
Module 5 | Zelfmanagement

Werkwijze
De werkwijze is dynamisch, interactief, persoonlijk, praktisch en procesgericht. Hierin staat ervarend leren centraal. Het aandeel theorie is ongeveer dertig procent. Daarnaast wordt er intensief gewerkt aan de hand van zelfonderzoek, zelfreflectie, ervaringsgerichte en bewustwordingsoefeningen, opdrachten, praktijkcases, rollenspellen, simulatie, intervisie en supervisie.

Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Jouw persoonlijkheidsprofiel staat centraal in deze training. De focus ligt op het behalen van je persoonlijke en professionele leerdoelen.

Het aantal deelnemers is minimaal zes en maximaal twaalf.

Intakegesprek
Er zijn twee mogelijkheden: een schriftelijke intake of een intake in de vorm van een persoonlijk gesprek. Het intakeformulier ontvang je enkele weken voorafgaand aan het programma. Voor een persoonlijk intakegesprek nemen we rechtstreeks contact met je op om een afspraak te maken. Je maakt kennis met de trainer, bespreekt en formuleert je ontwikkelpunten en leerdoelen.

Intervisie
Om je inzicht, bewustwording en effectiviteit te vergroten, neem je in de periode tussen de bijeenkomsten deel aan een intervisiegroep (bestaande uit je mededeelnemers). De data, tijden en locatie hiervoor stem je onderling af. Tijdens de intervisie wissel je persoonlijke en praktijkervaringen uit naar aanleiding van de behandelde stof, en je bespreekt de oefeningen die je gedaan hebt in relatie tot je ontwikkelpunten en leerdoelen. Je werkt vanuit gerichte opdrachten en oefeningen die je van de trainer ontvangt.

Elke module start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Ontvangst vanaf 09.00 uur. Om 11.00 uur en 15.00 uur is er een koffie/theepauze en om 12.30 uur een lunch.

Module 1 dinsdag 5 september 2024
Module 2 dinsdag 24 september 2024
Module 3 dinsdag 8 oktober 2024
Module 4 dinsdag 5 november 2024
Module 5 dinsdag 3 december 2024

Locatie
Conferentiecentrum Drakenburg
Dr. Albert Schweitzerweg 1
3744 MG Baarn

De deelnamekosten bedragen € 3.995,- exclusief BTW. inclusief arrangement, intakegesprek, 2 individuele coachsessies, PCM-persoonlijkheidsprofiel, de boeken Ontdek Process Communication en Dealen met je baas, werkmap, lesmateriaal, hand-outs, oefeningen en praktijkopdrachten. Exclusief eventuele overnachting.

Certificaat
Aan het einde van de training ontvang je een erkend basis- en verdieping PCM-certificaat op basis van 80% aanwezigheid, actieve deelname en progressie in je ontwikkeling.

Deze open training kan ook maatwerk ontwikkeld worden en incompany of individueel verzorgd worden.

Inschrijven voor deze training

Schrijf je hier in voor deze training.

  Persoonsgegevens

  Bedrijfsgegevens

  Wil je meer weten?

  Vul het formulier in en download de brochure Psychologie op de werkvloer

   Reviews over deze opleiding

   Meer trainingen